Osteoporosis (csontritkulás) szűrővizsgálat

Az osteoporosis alacsony csonttömeggel és csontszövet finom szerkezetének sérülésével jellemzett betegség, amely a csontok törékenységének növekedéséhez és így a csonttörési kockázat emelkedéséhez vezet. Az osteoporosis világszerte kb. 200-300 millió, Magyarországon kb. 700 000-1 000 000 embert érint, ez a munkaképes korú lakosság kb. 15-17 %-a. Az osteoporosis előfordulásának rizikófaktorai között a női nem, a kor, mozgásszegénység, hormonális változások, vékony testalkat, pozitív családi előzmények, alacsony kalcium bevitel, fokozott alkoholfogyasztás, meghatározott gyógyszerek szedése, dohányzás, gerincferdülés stb. a jelentősebbek.

Az osteoporosis szűrővizsgálatot javasoljuk a munkaképes lakosság minden tagjának legalább egy alkalommal elvégeztetni. A jó értékkel rendelkezők évente történő vizsgálata csak 35-40 év fölött indokolt. A csökkent csontsűrűséggel rendelkező személyek vizsgálata évente, vagy a terápiától függően az orvos által javasolt időszakonként indokolt. Az osteoporosis kialakulása megfelelő életmóddal, táplálkozással az esetek jelentős részében megelőzhető, a kialakult osteoporosis gyógyítható, terápiája egyre fejlettebb.

Vizsgálat menete: Az osteoporosis szűrését a kevésbé használt kéz középső ujjának középső ujjpercéből végezzük röntgensugár alkalmazásával. A röntgen sugárterhelés kisebb, mint a fogászati röntgenvizsgálat 1/100 része. Az ujjpercből végzett mérés értéke jól jelzi a test más tájékain előforduló csontok sűrűségét, szűrővizsgálatra alkalmas. Konkrét megbetegedés, panasz esetén az aktuális csontszövet vizsgálata indokolt, amelyet osteológiai szakrendelésen lehet elvégeztetni. A vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel, a vizsgált kézről az ékszereket el kell távolítani, óra maradhat.

Vizsgálat időtartama: kb. 5 perc, vizsgálati kapacitás kb. 10 fő/ óra. A vizsgálatról leletet adunk, a kiszűrt személyek részére konzultációt biztosítunk, további vizsgálatára javaslatot teszünk, beutalót adhatunk.

Tartalmi kategóriák: